Home

Mediaverslagen: Artikelen

'De religieuze identiteit is een pseudo-probleem'

Interview met Samir Amin door Wim Bossema, Volkskrant 27 mei 2006.

De andersglobalisten moeten hun ideeënbazaar verlaten, meent de Egyptische linkse econoom Samir Amin, en politieke actie voeren tegen de gevestigde orde én islamisten.

Samir Amin was dertig jaar geleden de goeroe van linkse intellectuelen en bevrijdingsbewegingen in de Derde Wereld. Nu duikt hij weer op als een held van de jongeren in de beweging van andersglobalisten. Amin was een eregast en -spreker op de grote conferentie vorig weekend van het Sociaal Forum Nederland, op de universiteit van Nijmegen.
Lees verder…


Filippijnse migrant workers spelen hun eigen verhaal

,,Ik leer mijn rechten op de bühne.´´ Het interactieve theaterstuk ´Acting Together´ heeft een dramatisch en plotseling einde. De zoon van Maria, een Filippijnse migrant domestic worker in Nederland, wordt vermoord. Het is een priemend einde, vooral omdat de zaal zich ervan bewust is dat het theaterstuk is gebaseerd op de waargebeurde verhalen van de tien vrouwen en twee mannen die op de bühne staan.
Lees verder…

VOEDSEL VAN VER; WAT MAAKT HET (UN)FAIR?

Met spreker Eelco Fortuijn, directeur van de organisatie Fairfood.

WAT ZOU JIJ WILLEN WETEN VAN EEN PRODUCT?

Misschien heeft iedereen er wel eens van gehoord of erover nagedacht. Hoe eerlijk is het voedsel dat bij ons in de kast staat en hoe kun je dat controleren? Je hebt wel een aantal bedrijven die aangeven dat ze eerlijke producten verkopen, maar die zijn er maar weinig. Wat zou jij er voor over hebben om een fair product te kopen? En wanneer is het fair en wanneer niet? Er zijn zoveel vragen waar men mee zit, maar nergens is er duidelijke informatie.
Lees verder…

Migrant Domestic Workers bevinden zich op een groot braakliggend terrein

De Filippijnen varen er wel bij. En ook het Europese Italië, Afrikaans Ghana, Zuid-Amerikaans Colombia en ja, ook Nederland. Iets treffender gezegd: migrant domestic workers make the world go round. De financiële wereld althans, hun eigen wereld laat nogal te wensen over. ,,Menig(e) economie en zorgsysteem zouden in elkaar klappen als er geen migrant domestic workers meer zouden zijn.”
Lees verder…

Links en de politieke islam

Eerst spraken we over ‘gastarbeiders’, dat klonk zo gezellig en ze waren per slot van rekening door ons uitgenodigd. Later gebruikten we het woord ‘migranten’, mensen uit een ander land die hierheen waren gekomen om te wonen. Toen hadden we het over ‘allochtonen’, een woord dat in geen enkele andere taal valt terug te brengen. Het klinkt zelfs als een andere menssoort. Vervolgens gingen we nog een stapje verder en hebben we het nu over de ‘moslims’.
Lees verder…

STANDS OP HET nsf: Globalicious

De stands op het Nederlands sociaal forum waren weer als vanouds klassiek, ouderwets en saai. Met veel leesvoer, posters, flyers, en andere voor de hand liggende manieren proberen vele organisaties hun boodschap te communiceren.
Er was echter een stand die er helemaal uitsprong. De stand van Globalicious. Een zeer kleurige bar, met hippe jonge mensen allemaal gekleed in een strak globalicous t-shirt.
Lees verder…

Prostituee op de bres voor haar beroep

“Het is echt niet alleen maar op je rug liggen.”

Karin Hermans(34) is er klaar mee. Ze is al negentien jaar werkzaam als prostituee en na jarenlang gemerkt te hebben dat het vak niet als een volwaardig beroep gezien wordt, heeft ze sinds kort besloten de barricade op te gaan. Het NSF was de aftrap van haar strijd, die ze samen met stichting Poe voert. “Iedereen moet er gewoon open voor uit kunnen komen, zonder dat daar dan vooroordelen aan kleven.”
Lees verder…

‘De gevaarlijkste situatie in 40 jaar’

“We leven in Palestina op dit moment in de meest gevaarlijke situatie in veertig jaar.” Het Palestijnse parlementslid Mustafa Barghouti draaide er niet omheen.
Lees verder…

COMMUNICADO FOUNDATION

Ict Project in Senegal

In de NSF krant was een workshop aangekondigd rond de vraag aan welke voorwaarden een kleinschalig ontwikkelingshulp programma moet voldoen om succesvol te zijn. Uiteindelijk ging deze workshop echter meer over de samenwerking tussen de Nederlanders die naar Senegal waren afgereisd en de Senegalese jongeren. Daar waren de 25 bezoekers van deze workshop niet voor gekomen.
Lees verder…

Workshop Llink

In een propvolle zaal presenteerde Llink zich, de kleinste omroep met de grootste idealen. Yvonne Gispen, workshopleidster en communicatiemedewerker van de omroep, legde in het kort uit wat de omroep inhoudt, wat voor programma’s ze maken en hoe een programmaconcept tot stand komt.
Lees verder…

Seksslaaf of sekswerker?

Prostituees willen erkenning

Hoer, seksslaaf, prostituee, sekswerker: welke naam iemand het geeft, geeft gelijk een beetje aan hoe hij of zij over het ´oudste beroep ter wereld´ denkt. Als iemand het een seksslaaf noemt, dan lijkt het alsof het onder dwang gebeurt. Maar voor de vrijwillige prostituees is dat natuurlijk niet zo. “Er zijn ongeveer 25.000 prostituees in Nederland en daarvan doen een heel aantal het volkomen vrijwillig. Maar er is niet eens een normale CAO. Kennelijk wordt het toch niet als een volwaardig beroep gezien. Terwijl dat het toch echt is”, zegt discussieleider Jan Visser van stichting Poe.
Lees verder…

Journalistiek en het Midden-Oosten: Robert Fisk

“Waarom zijn terroristen het WTC ingevlogen?” was een vraag die Robert Fisk niet mocht stellen. In een lezing vertelde hij over de geschiedenis van de relatie tussen het Westen en het Midden-Oosten. Pro-terrorisme, anti-semiet of erger is de titel die je krijgt wanneer je terrorisme probeert uit te leggen. De basis van de journalistiek bestaat uit het beantwoorden van de vragen, wie, wat, waar, hoe en waarom. Maar wanneer het over terrorisme gaat mag je, volgens Fisk , niet te diep op de 'waarom' vraag ingaan. Wanneer we begrijpen waarom terroristen zo boos zijn valt het systeem in duigen.
Lees verder…

Radio en televisie voor een duurzame wereld

Het bedenken van een concept voor het maken van een programma voor radio of televisie, dat was het het idee van de workshop, getiteld: "radio en televisie voor een duurzame wereld", onder leiding van Yvonne Gispen en Jurre Zwinkels van LLink ("de kleinste omroep met de grootste idealen").
Lees verder…

Creativiteit en activisme

Hoe kunnen we de openbare ruimte weer terug veroveren? Het Vrij Media Collectief vroeg zich af hoe je verzet creatief kan houden? Hoe je je boodschap in deze tijden van information overlaod toch bij het publiek kan krijgen? Want in de wereld van de massamedia komen andere geluiden vaker niet dan wel door. Terwijl andere geluiden de belofte van een andere wereld met zich meebrengen. “Daar gaan we toch voor.”


Lees verder…

Is de doodstrijd van het Amerikaans imperialisme aanstaande?

De rol van Amerika op het wereldtoneel en hoe het antwoord van de linkse beweging zich sinds het eerste Wereld Sociaal Forum ontwikkelt. Een verhaal door Dirk Barrez, Vlaams globaliseringsjournalist.
Lees verder…

Strategie voor een ander Europa

Hoe kunnen we een Europese sociale beweging vormgeven?
Lees verder…

Oorlog en media

Mensen worden beïnvloed door de media om ons heen. En we zijn afhankelijk van die media, want die brengen ons de informatie waarop we onze meningen baseren. Maar als de informatie slechts van één of enkele kanten wordt bekeken, dan krijgen wij een verkeerd beeld van de werkelijkheid. Deze workshop ging over de invloed van media, over hoe eerlijk de media is. En dit weer met betrekking tot de oorlog van Irak.
Lees verder…

Forum nieuws

Tijdens het Nederlands Sociaal Forum zijn er een aantal krantjes gemaakt. Hier kun je de pdf-versie van het derde krantje downloaden.

‘Niet op de politiek wachten, maatschappelijke actie is de snelste manier’

“Hoe komen we van de bio-industrie af. Dat is de belangrijkste vraag”, begon Wouter van Eck van Milieudefensie de workshop Stop de bio-industrie.
Lees verder…

Workshop: Gentech-landbouw: de stand van zaken

Workshop: Gentech-landbouw: de stand van zaken In deze workshop namen drie sprekers het woord; Vandana Shiva van het International Forum of Globalization, Geert Ritsema van Greenpeace International en Wytze de Lange van XminY Solidariteitsfonds. Vandana Shiva begon de workshop met de beloftes die in de jaren 80 door de gentechnici gemaakt zijn.
Lees verder…

Migratie

FNV, Oxfam Novib en Emcemo hielden een seminar over de (on)houdbaarheid van de huidige migratiewetgeving. De discussie werd gevoerd rond de vraag of migratie en de welvaartstaat samengaan. Agnes Jongerius, FNV voorzitter, gaf eerlijk en open toe dat ze zich in een lastige situatie bevindt. Aan de ene kant wil ze als vakbondsbestuurder met een open oog voor het buitenland, humaan zijn en zoveel mogelijk mensen een kans bieden op een menswaardig bestaan. Tegelijk wil ze ervoor waken dat de druk op onze sociale zekerheid zo groot wordt, dat die daaronder bezwijkt. Een sociale zekerheid die alleen geldt voor mensen die hier al langer wonen, is evenmin wenselijk. Daarmee zou een onaanvaardbare rechtsongelijkheid ontstaan. Ze ziet het Nederlands Sociaal Forum als een goed platform om uit het schier onontwarbare net van dilemma’s te komen.
Lees verder…

Globalisering: gaan onze banen naar China of India?

In een workshop met zo’n 50 mensen probeerde ATTAC onze economische kennis op te vijzelen wat betreft globalisering. Waarom? Omdat volgens hen menig regeringsleider en werkgever ons met globalisering schrik aanjaagt zodat we onze lonen zouden moeten matigen en de sociale zekerheid goedkoper maken. Om deze angsten te weerleggen hadden ze dr. Alfred Kleinknecht uitgenodigd, hoogleraar economie van de innovatie aan de TU Delft.
Lees verder…

Stop EPA's. Vrijhandel is geen spelletje

In deze door BothEnds, XminY, ICCO, OxfamNovib en SOMO georganiseerde workshop ging het over de Economic Partnership Programma’s die de Europese Unie met de zogenaamde AZP landen onderhandelt. In veel landen in het Zuiden, waartoe de 77 landen die AZP [Azië, Caribisch Gebied en Afrika] worden genoemd vallen, is al veel verzet tegen de EPA’s ontstaan. Zo stelden handelsministers uit Kenia zelfs: “Als we een einde aan armoede willen maken, moeten we een einde aan de EPA’s maken.”

Lees verder…

Openingsspeech Peyman Jafari

Als ik Mustafa Barghouti zo voor me hoor spreken, besef ik des te meer dat we in een wereld leven waarin elke dag nieuwe muren worden opgetrokken.


Lees verder…

Nederlands Sociaal Forum begonnen!

Het Nederlands Sociaal Forum is begonnen, in een overvolle aula op de campus van Nijmegen. Drie buitenlandse en drie Nederlandse sprekers over Een Andere Wereld.
Over mondiale rechtvaardigheid, Palestina, eerlijk werk en inkomen, internationale instellingen, strijdvaardigheid en de kracht van schoonheid.
Lees verder…