Home

Mediaverslagen: Artikelen

Drukbezocht slotdebat Top van Onderop

De top van Onderop op 20 mei werd afgesloten met een drukbezocht plenair debat in het Barlaeus Gymnasium over alternatieven voor de G8. Onder voorzitterschap van Frank van Schaik & René Danen (NSF) werd met de zaal gedebatteerd over welke alternatieven sociale bewegingen hebben voor de politiek die de G8 propageert.


Lees verder…

Uitnodiging: wordt activistisch ambassadeur van het NSF

Tijdens de grote actiemanifestatie op het Museumplein tijdens de Top van Onderop 2007 gaf Peyman Jafari (NSF) het publiek een uitnodiging mee: "Ik wil jullie uitnodigen om 'activistische ambassadeurs' te worden van het Nederlands Sociaal Forum, van grenzeloze solidariteit en van het idee dat onze levens meer waard zijn dan hun winsten". Doe mee aan acties!
Lees verder…

Doe je ding. Je ding is inspirerend.

Loesje was op de Top van Onderop. Pluim voor dat idee. Wie is er eigenlijk mee begonnen? Die mensen waren geniaal. De swung zit hem in het zelf iets doen. Misschien moeten we een keer af van de idee dat je met een actie iets moet bereiken. Misschien gaat het er vooral om dat je iets begint te doen. Plaats jezelf maar eens op de voorgrond.
Lees verder…

The Carbon Connection / How Cuba survived Peak Oil

The Carbon Connection - A Sense Of The Local

What does a gray industrial town in Scotland named Grangemouth connect to Brazil's new environmental initiatives? The shorthand answer lies in carbon emission trade. Due to the Kyoto protocol industrialized nations now evade the burden by selling off their carbon emissions relative to the Southern Hemisphere.
Lees verder…

Jonge socialisten in conclaaf over media

ROOD: Wie bepaalt wat je hoort, denkt en ruikt?

De onzichtbare invloeden van reclame, nieuwsberichtgeving en lobbyisme worden in deze workshop belicht. In een volgepakt klaslokaaltje worden multimediale voorbeelden gelanceerd voor een groepsdiscussie. Vragen circuleren over wie er verantwoordelijkheid heeft tot in welke mate effecten reiken. Een meerderheid van de voornamelijk jonge mensen geeft toe bloot te staan aan de voortdurende impact van ongeadresseerde boodschappen.
Lees verder…

Naar aanleiding van Import van Biobrandstof: de gevolgen voor het zuiden

Het koloniale systeem van de 21ste eeuw
Biobrandstof het alternatief voor de toekomst. De manier om opwarming van de aarde te voorkomen. Het leek zo'n mooi idee. Boeren wereldwijd verdienen geen droog brood meer. Ze zitten te wachten op nieuwe producten waarmee ze de monocultuur kunnen doorbreken en Europa zijn landbouw subsidies kan opheffen omdat er eindelijk voldoende geld verdiend wordt door de akkerbouwers.


Lees verder…

Climate Change thoughts

An image of a polar bear swimming in open waters, exhausted, on the verge of collapse, with not an ice block in sight to rest its tired body. The image looms in my mind even as I leave the little dark cinema hall where An Inconvenient Truth was playing. We cannot blind ourselves from the reality that the world is changing any longer.
Lees verder…

Hoe duurzaam is vooruitgang?

Hoe duurzaam is technologie? Hoe vervuilend is de productie van een windmolen of een waterkrachtcentrale? Ze zijn minder vervuilend dan kolen of gascentrales. Maar niet zonder effect of gevolg voor hun omgeving. En dat is waar alle discussies over technologie in vastlopen. Als je 6 miljard mensen op westers niveau van energie wilt voorzien. Zul je de hele Sahara in een zonnepaneel moeten veranderen.
Lees verder…

De spaarlamp nog lang niet voorbij…

Is Nederland klaar voor een heuse klimaatbeweging? Kan er een Nederlandse vuist gemaakt worden richting politiek, bedrijfsleven en consument? Kunnen de diverse maatschappelijke bewegingen een strategie bedenken dat een breed draagvlak heeft? Het antwoord is ontluisterend: NEE
Lees verder…

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Er is een andere wereld mogelijk...

Vandaag loop ik te dwalen over de 'Top van Onderop', aangezien ik graag ben op plekken waar er aan een andere wereld gesleuteld wordt. Armoede aanpakken, het klimaat terug veranderen en de oorlog stoppen. Ik kan het in een adem opnoemen, maar zodra ik aanschuif om te luisteren, merk ik alweer dat we nog zoveel woorden nodig hebben.

Lees verder…

Geert Wilders en de politiek van de angst

De winst van de PVV bij de afgelopen verkiezingen heeft de angst een stem gegeven in de Tweede Kamer. Zelfs andere politici sluiten zich soms aan bij de stormvloed van opmerkingen van Geert Wilders, gericht aan het adres van iedereen die in zijn ogen mis is. Tegen deze onderbuik-gevoelens politiek voeren vier dames een nuchtere discussie. Met als wapen de rede.
Lees verder…

Ik heb niets te verbergen.nl

' Zolang ik niets te verbergen heb mag de overheid alles van me weten'. Een veelgehoord credo onder zichzelf braaf achtende Nederlanders, die keurig aan hun minimaal vereiste verplichtingen voldoen binnen de samenleving. Maar wordt hiermee niet de fundamentele discussie vermeden of het inderdaad wel zo wenselijk is dat de overheid, en in toenemende mate het bedrijfsleven, toegang heeft tot een grote verzameling persoonlijke data? Is het gestelde vertrouwen in de overheid volgend uit het bovenaangehaalde credo niet misplaatst? Zijn er misschien risico's voor de normale burger die zich onttrekken aan de oppervlakte?
Lees verder…

WAT VOND U ER VAN?

Korte reacties van het publiek
Lees verder…

Venezuela en de revolutie in de 21e eeuw

In deze bijeenkomst stond de revolutie die zich in Venezuela heeft voltrokken, en nog steeds in volle gang is, centraal. Vertrekpunt was de symbolische uitstraling die deze strijd tegen het neo-liberalisme en de macht van de VS heeft. De bijeenkomst werd geopend door een betoog van Manuel Gutierrez van de Bolivariaanse Kring. Gutierrez stelde dat de Bolivariaanse revolutie zich op dit moment in een transitieperiode bevindt, waarbij er verschillende spanningen en uitdagingen zijn.
Lees verder…

Vrijhandel is een dramatisch recept

Tot voor kort had niemand gedacht dat ‘links’ de WTO-regels de voorkeur zou geven boven een ander systeem. Maar de bilaterale handelsafspraken tussen de EU en de ACS-landen (Afrika, het Caribisch Gebied en de Stille Oceaan) hebben desastreuse gevolgen voor de ACS-landen en verdienen niet de voorkeur. Dit was de boodschap van Max van de Berg, PvdA-delegatieleider in het Europees Parlement en belast met deze zaak. Hij sprak met afgevaardigden van Oxfam Novib, het Institute of Social Studies (ISS) en de SP in de Balie. Het thema: Stop de EPA’s.
Lees verder…

Workshop Participatieve Democratie

De workshop Participatieve Democratie wordt gegeven door CubaSol in samenwerking met de Bolivariaanse Cirkel. De ruimte is aangekleed met sprekende foto's over Cuba, in het midden hangt een schilderij met de kaart van Latijns Amerika. Op de kaart van Latijns Amerika staan de vlaggen van de landen die reeds op weg zijn in een progressieve economische samenwerking. In het midden van het schilderij twee handen die elkaar een handdruk geven.
Lees verder…

De leugens over Irak & het antwoord van de anti-oorlogsbeweging

Het debat over de deelname van Nederland aan de oorlog in Irak is bij de onderhandelingen van de regeringscoalitie weg onderhandeld. Een discussie die in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Groot Brittannië regeringen heeft gedwongen om meer openheid van zaken te geven. Daar is duidelijk geworden dat het publiek is voorgelogen over de reden en motieven om een oorlog te voeren tegen Irak.
Lees verder…

Ambassadeurs NSF : Straatinterviews

De organisatie roept alle deelnemers van de Top van Onderop op om ambassadeurs van het Nederlands Sociaal Forum te worden. We vroegen een paar deelnemers waarom ze aan de Top van Onderop meedoen.
Lees verder…

Generaal Pardon 2

Lief dagboek,

Vandaag iets heel geks meegemaakt. Er kwam een gemeenteambtenaar aan de deur en die vroeg of ik wilde bewijzen dat ik het afgelopen jaar in Nederland heb gewoond. Als ik dat niet kon, zou ik het land uitgezet worden. Jeetje, in mijn hoofd ging ik gelijk het aantal weken na dat ik daadwerkelijk in Nederland was geweest en wat ik al vreesde: die kon ik op 1 hand tellen.
Lees verder…

Top van onderop plaats mens en milieu boven winst

PERSBERICHT

RUIM DUIZEND ANDERSGLOBALISTEN BOUWEN MUUR TEGEN G8

“Een andere wereld is mogelijk. Mens en milieu boven winst!” Meer dan 1200 Nederlanders onderschreven deze oproep vanmiddag bij een manifestatie op het Museumplein. Zij protesteren daarmee tegen de G8, de club van rijke landen die op 6 en 7 juni bijeenkomen in Duitsland. De deelnemers schilderden de oproep gezamenlijk op een 40 meter lange muur bij het Amerikaanse consulaat.Lees verder…

Generaal Pardon

In de generaal pardon regeling zullen asielzoekers en vreemdelingen die niet bekend zijn bij de IND moeten bewijzen dat ze in 2006 in Nederland hebben gewoond en het land niet zijn uitgeweest. Loesjes familieleden hebben zo hun eigen manier om te bewijzen dat ze in 2006 in Nederland zijn geweest:
Lees verder…

Tekeer tegen de isoleer: straf is straf, zorg is zorg!

Na een voorstelronde van de sprekers en van het publiek begon Marietje haar verhaal. Zij is van de organisatie Time Out, deze organisatie richt zich op vrouwen die slachtoffer zijn van geweld, armoede en onderdrukking. Zij zijn ontevreden over de zorg voor deze slachtoffers. Ze worden niet goed opgevangen in de zorg en hebben daardoor geen kans om een beter leven op te bouwen.

Vervolgens kwam Jolanda aan het woord. Zij vertelde over haar leven. Ze is ook in de psychiatrie beland en kon dus uitleggen hoe het daar is.
Lees verder…

The G8: Fiddling while the climate burns (Deel 2)

Een samenvatting van de seminar met sprekers als Andrey Ozharovski (Ecodefense/WISE Rusland), Jonathan Neale (Campaign against Climate Change, UK), Mona Bricke (Forum on Environment and Development, DU) en Sabina Voogd (Oxfam Novib).
Lees verder…

The G8: Fiddling while the climate burns (Deel 1)

De G8 weet zelf dat het klimaatprobleem reëel is. Maar omdat de G8 werkt met consensus – er wordt pas een standpunt ingenomen als alle lidstaten het erover eens zijn – moeten we weinig verwachten van daadwerkelijke actie tegen klimaatverandering.
Lees verder…

Een klimaat van armoede

Het klimaat verandert. Het verbetert niet als het warmer wordt. Polen smelten nog sneller dan ijsjes aan het strand, in plaats van dat ze hier asperges komen trekken. En in het zand liggen zonnen kan prettig zijn maar niet als je niets te drinken hebt. Vluchten naar de koelte van de hoge bergen kan ook niet meer.
Loesje houdt van simpele oplossingen. Als je koorts hebt, neem een pilletje. Als je het warm hebt trek je iets uit. Als je iets niet uit mag trekken, doorbreek het taboe. En als je je iets aantrekt zeg er dan wat van. Trek het je wel aan. Het maakt wel uit.Veertig jaar Israelische bezetting

Een goedbezochte workshop ging over mogelijke acties vanwege de desastreuze gevolgen voor het onderwijs van de Palestijnse bevolking van de Westelijke Jordaan-oever, incl. Oost-Jeruzalem, en de Gazastrook door de 40 jaar bezetting sinds juni 1967.
Lees verder…

Geen oorlog tegen Iran

Interview met Behnam Taebi –woordvoerder Campagne Geen oorlog tegen Iran

Taebi (29) is werkzaam aan de Technische Universiteit Delft als docent techniekfilosofie. Hij woont ruim tien jaar in Nederland en voert sinds 2005 de campagne Geen oorlog tegen Iran aan.


Lees verder…

Basisinkomen over ‘Micropartnership’

Deze workshop, aangekondigd als ‘de directe en persoonlijke benadering van armoedebestrijding’, vond plaats op de zondagmiddag in lokaal 2.6 van het Barlaeus-gymnasium.
Lees verder…

Een socialistische wereld is mogelijk!

De Top van Onderop van het Nederlands Sociaal Forum (NSF): wat voor wereld is mogelijk?
Lees verder…

Duurzame technologie; een contradictie?

Jaap Krater van GroenFront! met een uitgebreid verslag over duurzame technologie...
Lees verder…

Eerlijke Energierekening

Marcel Scheurs van COS Brabant over ecotaxen en energiegebruik...
Lees verder…

Strategieën en regionalisering

Guus Geurts en Greet Goverde over regionalisering, strategieën daarvoor en de discussie die volgde bij hun workshop...
Lees verder…

Armoede, onderdrukking en psychiatrie

Jolijn Santegoeds (Actiegroep Tekeer tegen de Isoleer) vertelt over hun workshop in samenwerking met Stichting Time-Out en Clienten Centrum Limburg...
Lees verder…

Identificatieplicht, sleutel tot controlestaat


Lees verder…

Peyman Jafari spreekt tijdens actiemanifestatie

Tijdens de actiemanifestatie op de Top van Onderop gaf Peyman Jafari het publiek en felicitatie en een uitnodiging mee...
Lees verder…

Links versus Europese Unie

De seminar "Hoe verder met Europa na het referendum?" ging over de Europese Unie en hoe links daar tegenaan moet kijken. Lars (ROOD) ging erheen en deed verslag.
Lees verder…

 Mediaverslagen