Home Verslag G8 Rostock 2007 Acties in Duitsland

Tienduizend andersglobalisten blokkeren G8

Bijna tienduizend demonstranten hebben in juni 2007 toegang verschaft tot de veiligheidszone rond Heiligendamm, waar de G8-top werd gehouden. Alle belangrijke toegangswegen en een spoorlijn werden geblokkeerd. De politie zette aanvankelijk waterwerpers en traangas in. Maar de demonstranten wisten via de velden opnieuw de wegen te blokkeren en bleven daar drie dagen lang, dag en nacht op het asfalt zitten. Een van de geblokkeerde wegen lag op de route die de G8-delegaties namen om bij het conferentiecentrum te komen. Het vervoer van diplomaten en pers werd nu noodgedwongen via zee omgeleid. Voor fotoverslagen zie: http://www.stopoorlog.nl/content/view/110/31/

Nederlandse demonstranten tevreden over acties in Duitsland
De Nederlandse actievoerders die in Heiligendamm protesteerden tegen de G8-top, zijn tevreden over de afgelopen dagen. "We hebben laten zien dat verzet kan helpen", blikt Jelle Klaas van de Internationale Socialisten tevreden terug die met 150 mensen in Duitsland was. "We gingen uit van een symbolische blokkade. Het is dan geweldig dat er zo veel mensen meewerkten dat alle toegangswegen daadwerkelijk geblokkeerd werden", aldus Cathrin Black van dezelfde organisatie. "We hebben hiermee laten zien dat de anti-G8-campagne alive and kicking is." Ook Christiaan Verweij van Grassroots Projects noemt de acties geslaagd. Hij was samen met ongeveer zestig andere Nederlanders aanwezig in Heiligendamm. "We hebben veel bereikt. We zjn veel in het nieuws geweest en mensen reageren heel positief op onze acties."

... maar niet over de besluiten van de G8!
Christiaan Verweij ziet de uitkomsten van de G8-top pessimistisch in. "Alle verdragen zijn er in principe al. Ze worden alleen nooit nageleefd. De regeringsleiders zijn nou eenmaal niet goed in het zich aan de regels houden. Ze maken vaak mooie beloftes, maar ik ken er niet een die ze hebben gehouden." Ook Black heeft weinig vertrouwen in de gedane beloftes. "Maar er is wel een stap gezet. De leiders dachten een mooi feestje te kunnen geven en een paar vage plannen te presenteren. Wij hebben ze laten merken dat ze daar niet zo maar mee weg kunnen komen."

U2-zanger Bono: "G8-top is een farce"
De Ierse U2-zanger en Afrika-activist Bono vindt dat de landen van de G8 op de top in Heiligendamm hun kans hebben verkeken om hun eerdere beloftes aan Afrika waar te maken. Samen met zanger/activist Bob Geldof noemde hij de G8-top een farce. Bono en Geldof noemde de slottekst over Afrika op de G8-top een cynische tekst waarin louter oude beloftes werden herhaald. Geldof was ook niet te spreken over het klimaatcompromis.

Nobelprijsinnaar Wangari Muta Maathai: "alleen beloftes".
'Beloften aan Afrika zijn tot dusverre voornamelijk beloftes gebleven'. Dat zei de Keniaanse Nobelprijswinnares voor de Vrede professor Wangari Muta Maathai in een reactie op de laatste toezeggingen van de zeven rijkste industrielanden en Rusland (G8) op hun top in Heiligendamm. Bedankt voor de beloftes, maar ze worden niet of te traag nagekomen, aldus Maathai. Ze beklemtoonde dat de zelf verklaarde gulle gevers als het puntje bij paaltje komt altijd met excuses komen, zoals corruptie of politieke tekortkomingen in het ontvangende land, om toch maar niets te doen.

Duitse politie ramt rubberboten Greenpeace
De Duitse politie te water heeft donderdag voor de kust van Heiligendamm twee rubberbootjes geramd waarmee de milieuorganisatie Greenpeace actie voerde. De vaartuigen kapseisden en drie actievoerders raakten daarbij licht gewond. In totaal gebruikte Greenpeace 11 boten om te proberen door de verboden zone ronde G8 te breken. Greenpeace stelde dat de actievoerders een boodschap over de noodzaak tot het terugdringen van broeikasgassen wilden overhandigden aan de leiders. Spektakulaire beelden van de actie zijn te zien op: http://www.reuters.com/news/video/videoStory?videoId=55815