Home Verslag van Nederlands Sociaal Forum 2006 Cultuur & film Filmprogramma

Filmprogramma

Vrijdag 19 mei, 22.00-23.30 uur - Voorstelling 1 (C13)

26.000 gezichten (5 min)
Serie portretten van minderjarige asielzoekers. Na jaren wachten moeten ze van de Nederlandse regering terugkeren naar een vaderland waarvan ze de taal, noch de cultuur kennen.
We Feed The World (96 min)
Meer dan een miljard mensen komen om van de honger, terwijl de wereldwijde voedselproductie in staat is om 12 miljard mensen te voeden. Deze pijnlijk heldere documentaire laat zien hoe dat kan. Aan het woord komen mensen die wereldwijd werkzaam zijn in de voedselindustrie: van boer tot de CEO van multinational Nestlé. Een afvalverwerker vertelt gelaten over de enorme hoeveelheid brood die dagelijks in Wenen wordt weggegooid. Regisseur Wagenhofer filmt ze met veel oog voor detail en legt zo op wonderschone wijze de scheve verhoudingen in de wereld bloot.

Deze film zien? > Reserveer hier een toegangskaart voor het Nederlands Sociaal Forum.Zaterdag 20 mei, 11.00 – 12.15 uur - Voorstelling 1 (C13)

26.000 gezichten (10 min)
Serie portretten van minderjarige asielzoekers. Na jaren wachten moeten ze van de Nederlandse regering terugkeren naar een vaderland waarvan ze de taal, noch de cultuur kennen.
I feel at home (45 Min)
Drie Somalische families besluiten terug te keren naar hun moederland. Deze documentaire volgt hun reis. Het werpt een blik op de kansen die zich aandienen en op problemen die zich voordoen. De documentaire is onderdeel van het project ‘Back to the Future’ dat werd geïnitieerd door Fatusch Productions en Vluchtelingenorganisaties Nederland (VON).
www.fatusch.nlZaterdag 20 mei, 12.45-14.15 uur - voorstelling 2 (C13)

'Op zoek naar waardigheid' - Mensenrechtenwerk in Guatemala (45 min)
Deze film geeft een indruk van de actuele mensenrechtensituatie in Guatemala aan de hand van het werk van Peace Brigades International. PBI probeert de mogelijkheden voor mensenrechtenwerk en geweldloze oplossing van conflicten te vergroten.Bombay Jungle (45min)
Bombay is een plek voor werk, kansen en dromen. Dit geldt echter niet voor iedereen.; het grootste deel van de inwoners woont in sloppenwijken en wordt van de ene naar de andere kant van de stad geschoven.

Deze films zien? > Reserveer hier een toegangskaart voor het Nederlands Sociaal Forum.Zaterdag 20 mei, 14.30 -15.45 uur - Voorstelling 3 (C13)

26.000 gezichten (10 min)
Serie portretten van minderjarige asielzoekers. Na jaren wachten moeten ze van de Nederlandse regering terugkeren naar een vaderland waarvan ze de taal, noch de cultuur kennen.
Al Nakba Archive (45 min)
Het Al Nakba Archief is een project dat de vertellingen vastlegt van de inwoners van Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon. Nakba is het Arabische woord voor ramp; het is de term die gebruikt wordt voor de exodus van de Palestijnen als gevolg van de stichting van de staat Israël in 1948. De fragmenten laten aspecten zien van het leven in Palestina voor 1948 en verhaalt over de oorlog, het vluchten en de ervaring van het verdreven-zijn. Ook het aanleggen van een archief dat de herinnering levend moet houden, blijkt tegen talloze moeilijkheden aan te lopen.
www.nakba-archive.orgZaterdag 20 mei, 16.15 -17.30 uur - Voorstelling 4 (C13)

Why Close The G8 (15 min)
Een korte documentaire over de G8, de jaarlijkse ontmoeting van de acht machtigste landen in de wereld. De Camcorder Guerrilla’s uit Schotland leggen kort en bondig uit waarom de G8 en de Wereldbank geen uitzicht bieden op een betere wereld. Deels animatie en deels interviews. Een korte, scherpe oproep tot actie.
www.camcorderguerillas.netThis is what democracy looks like (60 min)
Deze documentaire vertelt het verhaal van de inmiddels legendarische protesten rond de WTO top in Seattle november 1999. Voor het eerst kwamen mensen samen ondanks hun politieke en culturele verschillen. Samen boden ze verzet en stopte een van de machtigste instituten van de wereld. Een vreedzaam en gedenkwaardig protest. De eerste kennismaking van het bedrijfsleven met de kracht van de anders-globaliseringsbeweging. Deze documentaire is het gezamenlijke werk van meer dan honderd media-activisten. Een echte aanrader. ‘Teamsters en turtels united at last!’

Deze films zien? > Reserveer hier een toegangskaart voor het Nederlands Sociaal Forum.Zaterdag 20 mei, 18.00-19.45 uur- Voorstelling 5 (C13)

Fog of War (100 min)
Hij berekende tijdens de Tweede Wereldoorlog dat men Japan sneller op de knieën zou krijgen als de Amerikaanse luchtmacht de steden in de brand zou steken. Hij stond Kennedy bij tijdens de Cuba-crisis en joeg miljoenen mensen de dood in tijdens de Vietnamoorlog. Robert McNamara, oud minister van defensie van de Verenigde Staten: ‘Leer van je fouten. Maak niet tweemaal dezelfde fout. Die kans krijg je niet bij nucleaire wapens: één vergissing en je vernietigt naties.’ Een onthutsende documentaire die niet voor niets in 2003 >> dit is 2004 de Oscar won voor beste documentaire. Als Robert McNamara het achterste van zijn tong laat zien, zit je beter op de voorste rij.Zaterdag 20 mei, 20.00-21.15 uur - Voorstelling 6 (E4)

26.000 gezichten (5 min)
Serie portretten van minderjarige asielzoekers. Na jaren wachten moeten ze van de Nederlandse regering terugkeren naar een vaderland waarvan ze de taal, noch de cultuur kennen.
Bullshit (71 min)
Anders-globaliste Vandana Shiva kreeg ooit de ‘Bullshit Award for Sustaining Poverty’ uitgereikt van een van haar felle tegenstanders. Zij verkocht, vond deze lobbyist voor neoliberale globalisering, ‘bullshit’ over de negatieve gevolgen van globalisering. Shiva antwoordde lachend dat ‘koeienpoep prachtig materiaal is’. In haar ecologisch opleidingsinstituut Navdanya in India worden de daken immers van koeienpoep gemaakt. Volg in deze documentaire de onvermoeibare activiste in haar wereldwijde queeste tegen de neoliberale globalisering.

Deze films zien? > Reserveer hier een toegangskaart voor het Nederlands Sociaal Forum.